Oto szybkie danie na spóźniony obiad czy niespodziewanych gości. Sycący, rozgrzewający ulubiony makaron - bo właśnie takiego tu używamy. Świderki, penne, wstążki - końcówki opakowań, wszystkie rodzaje są tu mile widziane. Zapraszam do wypróbowania!
- 1 średnia cebula pokrojona w kostkę
- 400g puree z dyni (upieczoną dynię (30min 200st) blendujemy na gładki krem)
- 300g pieczarek pokrojonych w plasterki
- 400g piersi z indyka
- 200g dyni pokrojonej w kostkę
- 125g mascarpone
- 1 szklanka gorącego bulionu drobiowego
- 5 gałązek świeżego tymianku, lub płaska łyżeczka suszonego
- 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
- 1 puszka cieciorki - bez zalewy
- 1 łyżka masła
- olej (ja smażę na kokosowym)
- sól i pierz
- 300g ulubionego makaronu
- Wstawiamy wodę na makaron i gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
- Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę, szklimy ją przez 2 minuty. Dodajemy pokrojone pieczarki, dynię oraz indyka, smażymy 8minut. Doprawiamy łyżeczką soli i pieprzu.
- Wlewamy bulion, mascarpone, puree z dyni oraz masło. Mieszamy do uzyskania jednolitego sosu. Wsypujemy cieciorkę. Posypujemy tymiankiem, natką. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut.
- Podajemy z ulubionym makaronem.
Smacznego!
Brak komentarzy
Prześlij komentarz