środa, 19 października 2016

Ulubiony jesienny makaron z indykiem, cieciorką i pieczarkami w dyniowym sosie

Oto szybkie danie na spóźniony obiad czy niespodziewanych gości. Sycący, rozgrzewający ulubiony makaron - bo właśnie takiego tu używamy. Świderki, penne, wstążki - końcówki opakowań, wszystkie rodzaje są tu mile widziane. Zapraszam do wypróbowania!


Składniki:
  • 1 średnia cebula pokrojona w kostkę
  • 400g puree z dyni (upieczoną dynię (30min 200st) blendujemy na gładki krem)
  • 300g pieczarek pokrojonych w plasterki
  • 400g piersi z indyka
  • 200g dyni pokrojonej w kostkę
  • 125g mascarpone
  • 1 szklanka gorącego bulionu drobiowego
  • 5 gałązek świeżego tymianku, lub płaska łyżeczka suszonego
  • 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
  • 1 puszka cieciorki - bez zalewy
  • 1 łyżka masła
  • olej (ja smażę na kokosowym)
  • sól i pierz 
  • 300g ulubionego makaronu

  1. Wstawiamy wodę na makaron i gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
  2. Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę, szklimy ją przez 2 minuty. Dodajemy pokrojone pieczarki, dynię oraz indyka, smażymy 8minut. Doprawiamy łyżeczką soli i pieprzu. 
  3. Wlewamy bulion, mascarpone, puree z dyni oraz masło. Mieszamy do uzyskania jednolitego sosu. Wsypujemy cieciorkę. Posypujemy tymiankiem, natką. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut.
  4. Podajemy z ulubionym makaronem.
Smacznego!





Brak komentarzy

Prześlij komentarz