Ostatnio odkryłam inny wymiar zupy z dyni. Kilka już przerabiałam, a ten wyjątkowo przypadł mi do gustu. Z pewnością to ta kremowa, śmietankowa nutka jest tego przyczyną. Ten duet jest naprawdę bardzo zgrany. Polecam spróbować i ocenić.
- 50g cebuli
- 1ząbek czosnku
- 700g dyni
- 180ml wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka kostki rosołowej (ja używam tej, wykonanej samodzielnie)
Wszystkie składniki rozdrabniamy w blenderze i gotujemy 20 minut.
Następnie dodajemy:
- 50g masła
- 100g serka topionego śmietankowego
Gotujemy 5 minut i dodajemy
- pół rozdrobnionego pęczka kopru.
Miksujemy na gładki krem. Podajemy z pestkami dyni, orzeszkami pini i grzankami lub ulubionymi bułeczkami.
Smacznego!
Brak komentarzy
Prześlij komentarz