piątek, 21 października 2016

Krem z dyni ze śmietankową nutą

Ostatnio odkryłam inny wymiar zupy z dyni. Kilka już przerabiałam, a ten wyjątkowo przypadł mi do gustu. Z pewnością to ta kremowa, śmietankowa nutka jest tego przyczyną. Ten duet jest naprawdę bardzo zgrany. Polecam spróbować i ocenić.

  • 50g cebuli
  • 1ząbek czosnku
  • 700g dyni
  • 180ml wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka kostki rosołowej (ja używam tej, wykonanej samodzielnie)

Wszystkie składniki rozdrabniamy w blenderze i gotujemy 20 minut.
Następnie dodajemy:
  •  
  • 50g masła
  • 100g serka topionego śmietankowego

Gotujemy 5 minut i dodajemy
  • pół rozdrobnionego pęczka kopru.

Miksujemy na gładki krem. Podajemy z pestkami dyni, orzeszkami pini i grzankami lub ulubionymi bułeczkami.

Smacznego!

Brak komentarzy

Prześlij komentarz