Idealne na imprezę jako przekąska maczana w pysznym dipie.
Składniki
-2 opakowania ciasta francuskiego
-oliwa z oliwek
-suszone zioła prowansalskie
-słodka papryka
Nadzienie:
-paczka świeżego szpinaku (ok. 150g)
Nadzienie:
-paczka świeżego szpinaku (ok. 150g)
-100 g
sera feta
-100 g sera „Twój Smak”
-100 g sera „Twój Smak”
-2
łyżki oliwy z oliwek
-przyprawy sól i pieprz, szczypta gałki muszkatołowej, 1 łyżeczka suszonego estragonu, 1 łyżeczka suszonego oregano lub bazylii, 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki, ewentualnie świeży tymianek, estragon
-jeśli lubimy mięso możemy dodać 6 plasterków (100 g) szynki suszonej lub szynki gotowanej
-przyprawy sól i pieprz, szczypta gałki muszkatołowej, 1 łyżeczka suszonego estragonu, 1 łyżeczka suszonego oregano lub bazylii, 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki, ewentualnie świeży tymianek, estragon
-jeśli lubimy mięso możemy dodać 6 plasterków (100 g) szynki suszonej lub szynki gotowanej
Przygotowanie
Szpinak
wrzucamy na ciepłą patelnię, podgrzewamy ok. 2 minuty, aż zacznie więdnąc. Następnie
wykładamy na sitko, odciskamy z wody. Siekamy na desce, wkładamy do miski,
dodajemy sery, przyprawy i szynkę. Mieszamy do połączenia się składników.
Nie
wałkujmy już ciasta francuskiego jeśli jest już w dużych płatach. Wycinamy równe kwadraty, nakładamy
po łyżeczce nadzienia, zlepiamy boki, zawijamy złączenie pod spód i dociskamy. Wykładamy
na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i smarujemy je oliwą. Posypujemy
szczyptą ziół prowansalskich oraz słodką papryką.
Pieczemy w
180 stopniach przez ok. 20 minut na złoty kolor.
Smacznego! ;)
Brak komentarzy
Prześlij komentarz