wtorek, 25 lutego 2014

Sernik z rosą


CIASTO

  • 2 szklanki przesianej mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 10 dag masła (ścieramy je na tarce jarzynowej)
  • 1 łyżka proszku do pieczenia 
  • 1 jajko
  • 1 żółtko

Łączymy składniki, wałkujemy i wykładamy na dużą, prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia.


MASA SEROWA

  • 4 żółtka
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru

Miksujemy na gładko.

Następnie dodajemy do tego :

  • 1kg sera mielonego
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1szklankę mleka
  • 0,5 szklanki oleju

Również miksujemy do połączenia się składników.


  1. Wlewamy na blaszkę wyłożoną surowym ciastem. 
  2. Pieczemy 50minut.
  3. 15minut przed końcem ubijamy na sztywno pianę z 4 białek i 0,5 szklanki cukru.
  4. Wyjmujemy ciasto i nakładamy ubitą bezę.
  5. Pieczemy 10minut.
  6. Wyjmujemy i zmawiamy paciorek o pojawienie się złocistych kropelek na masie ;)

Pamiętaj, że nie pojawi się ona gdy białka będą zbyt spieczone.



Powodzenia i smacznego ;)






Brak komentarzy

Prześlij komentarz