CIASTO
- 2 szklanki przesianej mąki
- 0,5 szklanki cukru
- 10 dag masła (ścieramy je na tarce jarzynowej)
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1 żółtko
Łączymy składniki, wałkujemy i wykładamy na dużą, prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
MASA SEROWA
- 4 żółtka
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru
Miksujemy na gładko.
Następnie dodajemy do tego :
- 1kg sera mielonego
- 2 budynie śmietankowe
- 1szklankę mleka
- 0,5 szklanki oleju
Również miksujemy do połączenia się składników.
- Wlewamy na blaszkę wyłożoną surowym ciastem.
- Pieczemy 50minut.
- 15minut przed końcem ubijamy na sztywno pianę z 4 białek i 0,5 szklanki cukru.
- Wyjmujemy ciasto i nakładamy ubitą bezę.
- Pieczemy 10minut.
- Wyjmujemy i zmawiamy paciorek o pojawienie się złocistych kropelek na masie ;)
Pamiętaj, że nie pojawi się ona gdy białka będą zbyt spieczone.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz