niedziela, 2 marca 2014

Szybka i bogata w witaminy sałatka FIT z brokułem i prażonymi migdałami

Bardzo zdrowa i sycąca sałatka, śmiało może zastąpić obiad.



Brokuł jest bogaty w kwas foliowy, białko, witaminę B6, witaminę C, luteinę oraz reguluje ciśnienie krwi. A dlaczego warto jeść migdały? Bowiem zawierają dużą dawkę wapnia, a więc głównego budulca zębów i kości. Wpływ migdałów docenią również osoby często znajdujące się pod wpływem stresu, pracujące fizycznie i przemęczone, bowiem migdały to także źródło magnezu, który polecany jest właśnie w tych stanach.

W migdałach znajdziemy również cynk, niezbędny w prawidłowym funkcjonowaniu układu rozrodczego, wzmacniający paznokcie i skórę. Ponadto, zawierają one fosfor - budulec kości i zębów oraz potas, który odpowiedzialny jest za prawidłową pracę serca, usuwanie produktów przemiany materii oraz zaopatrywanie mózgu w tlen. Migdały mogą stanowić doskonałą przekąskę w trakcie diety wyszczuplającej. Przede wszystkim dlatego, że zapewnią organizmowi ważne dla niego składniki odżywcze, a także regulują przemianę materii i zapobiegają odkładaniu się tłuszczów.


Składniki:

  • 1 brokuł
  • 3 jajka
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • garść płatków migdałowych uprażonych na suchej patelni przez ok 5 minut
  • 100 ml jogurtu greckiego
  • 1 łyżka majonezu







Smacznego! 

1 komentarz: