Bardzo zdrowa i sycąca sałatka, śmiało może zastąpić obiad.
Brokuł jest bogaty w kwas foliowy, białko, witaminę B6, witaminę C, luteinę oraz reguluje ciśnienie krwi. A dlaczego warto jeść migdały? Bowiem zawierają dużą dawkę wapnia, a więc głównego budulca zębów i kości. Wpływ migdałów docenią również osoby często znajdujące się pod wpływem stresu, pracujące fizycznie i przemęczone, bowiem migdały to także źródło magnezu, który polecany jest właśnie w tych stanach.
W migdałach znajdziemy również cynk, niezbędny w prawidłowym funkcjonowaniu układu rozrodczego, wzmacniający paznokcie i skórę. Ponadto, zawierają one fosfor - budulec kości i zębów oraz potas, który odpowiedzialny jest za prawidłową pracę serca, usuwanie produktów przemiany materii oraz zaopatrywanie mózgu w tlen. Migdały mogą stanowić doskonałą przekąskę w trakcie diety wyszczuplającej. Przede wszystkim dlatego, że zapewnią organizmowi ważne dla niego składniki odżywcze, a także regulują przemianę materii i zapobiegają odkładaniu się tłuszczów.
Składniki:
- 1 brokuł
- 3 jajka
- kilka pomidorków koktajlowych
- garść płatków migdałowych uprażonych na suchej patelni przez ok 5 minut
- 100 ml jogurtu greckiego
- 1 łyżka majonezu
Smacznego!
Naprawdę śietnie napisane. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń