sobota, 3 stycznia 2015

Ananasowo-kokosowy sernik na zimno

 Kolejne ciasto, które nie wymaga pieczenia oraz nadmiernych umiejętności w kuchni. Sprawdzi się jako pyszny deser w letnie dni i chłodne wieczory. Jest bardzo świeże i lekkie. Gorąco polecam!




Spód:
  • 160g ciastek kokosowych (użyłam San)
  • 40g wiórków kokosowych
  • 70g rozpuszczonego masła

Masa:
  • 250g twarogu (mielimy go w blenderze na gładką masę)
  • 250g mascarpone
  • 250ml śmietanki 30%
  • 80g cukru pudru
  • kilka kropel ojejku zapachowego (kokosowy, ale jak nie będzie w sklepie to może być ananasowy)
  • 25g żelatyny 
  • 80ml ciepłej wody

Wierzch:
  • puszka ananasów
  • galaretka (najlepiej ananasowa, ja takiej nie znalazłam więc użyłam brzoskwiniowej)

Ciastka kruszymy w melakserze. Łączymy je w misce z wiórkami i masłem. Kwadratową formę wykładamy papierem i powstałym kokosowym spodem. Ugniatamy łyżką i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Rozrabiamy galaretkę wg przepisu na opakowaniu.

Blendujemy twaróg w osobnej miseczce. Zalewamy żelatynę wodą (w szklance), mieszamy i odstawiamy na 10 minut by stężała. W misie miksera umieszczamy ser, mascarpone, śmietankę, cukier i olejek zapachowy. Miksujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Żelatynę łączymy w szklance z 3 łyżkami białej masy i dopiero wtedy dodajemy ją do reszty. Dzięki temu nie zważy się. Wykładamy na ciasteczkowy spód. Umieszczamy w lodówce na godzinę. Następnie kładziemy ananasy i zalewamy tężejącą galaretką. Wracamy z formą do lodówki na 2 godziny i zajadamy ;)

Życzę smacznego :)

Brak komentarzy

Prześlij komentarz