czwartek, 8 stycznia 2015

Ciacho z figą

Ciasto o przedłużonym terminie ważności - tak właśnie bym je nazwała. Zachowuje witalność dobre kilka dni, jest miękkie i nie zasycha. Trzymajcie je pod przykryciem, najlepiej pod filią spożywczą lub w zamykanym pojemniku. Jest przepysznie piernikowe i sycące. Doskonale smakuje na ciepło z gałką lodów śmietankowych, a także w towarzystwie cukru pudru i gorącej cytrynowej herbaty.


Składniki:
  • 180g pokrojonych w kosteczkę suszonych fig
  • 10 suszonych śliwek kalifornijskich, pokrojonych w kostkę
  • 1/3 szklanki brandy
  • 100 g bardzo miękkiego masła
  • 100ml oleju
  • 200g cukru
  • 240g mąki pszennej
  • 1,5  łyżeczki sody
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 6 mielonych goździków (najlepiej zmiażdżonych w moździerzu razem z kardamonem)
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 2 jajka
  • 0,5kg jabłek, pokrojonych w kostkę
  1. Figi i śliwki zalewamy brandy. Odstawiamy na czas przygotowania ciasta.
  2. Przygotuj formę, może być okrągła lub kwadratowa o wymiarach 23x23. Nastaw piekarnik na 180stopni.
  3. W misce mieszamy mąkę, sodę, cynamon, goździki, kardamon, kakao i sól. 
  4. W drugiej misce, za pomocą miksera (duże obroty) ucieramy masło, olej i cukier na lekką, puszystą masę.
  5. Następnie dodaj po jajku, zmniejszając moc do średniej (jajko, 40sekund i kolejne jajko). Kiedy składniki się połączą, wsyp zawartość pierwszej miski i połącz mikserem o małych obrotach. 
  6. Na koniec dodaj jabłka, przesączone na sitku figi i śliwki i wymieszaj to dużą łyżką. 
  7. Wyłóż do formy i piecz 1 godzinę do suchego patyka ;)

 
Smacznego ;)

Brak komentarzy

Prześlij komentarz