Ciasto o przedłużonym terminie ważności - tak właśnie bym je nazwała. Zachowuje witalność dobre kilka dni, jest miękkie i nie zasycha. Trzymajcie je pod przykryciem, najlepiej pod filią spożywczą lub w zamykanym pojemniku. Jest przepysznie piernikowe i sycące. Doskonale smakuje na ciepło z gałką lodów śmietankowych, a także w towarzystwie cukru pudru i gorącej cytrynowej herbaty.
Składniki:
- 180g pokrojonych w kosteczkę suszonych fig
- 10 suszonych śliwek kalifornijskich, pokrojonych w kostkę
- 1/3 szklanki brandy
- 100 g bardzo miękkiego masła
- 100ml oleju
- 200g cukru
- 240g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki sody
- 3 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
- 6 mielonych goździków (najlepiej zmiażdżonych w moździerzu razem z kardamonem)
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 czubata łyżka kakao
- 2 jajka
- 0,5kg jabłek, pokrojonych w kostkę
- Figi i śliwki zalewamy brandy. Odstawiamy na czas przygotowania ciasta.
- Przygotuj formę, może być okrągła lub kwadratowa o wymiarach 23x23. Nastaw piekarnik na 180stopni.
- W misce mieszamy mąkę, sodę, cynamon, goździki, kardamon, kakao i sól.
- W drugiej misce, za pomocą miksera (duże obroty) ucieramy masło, olej i cukier na lekką, puszystą masę.
- Następnie dodaj po jajku, zmniejszając moc do średniej (jajko, 40sekund i kolejne jajko). Kiedy składniki się połączą, wsyp zawartość pierwszej miski i połącz mikserem o małych obrotach.
- Na koniec dodaj jabłka, przesączone na sitku figi i śliwki i wymieszaj to dużą łyżką.
- Wyłóż do formy i piecz 1 godzinę do suchego patyka ;)
Smacznego ;)
Brak komentarzy
Prześlij komentarz