piątek, 16 stycznia 2015

Placek cytrynowy

 Babka niezwykle prosta w obsłudze. Pięknie pachnie cytryną i świetnie łączy się z herbatą, a nawet mlekiem. Podajemy z cukrem pudrem lub cytrynowym lukrem. Miooooodzio!


Składniki:
  • 250g mąki pszennej
  • 150g cukru
  • 200g masła
  • 4jajka
  • sok z całej cytryny
  • skórka otarta z całej cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  1. Rozpuść masło w garnuszku i odstaw do ostygnięcia. 
  2. Naszykuj formę "keksówkę", wyściel ją papierem do pieczenia.
  3. Nastaw piekarnik na 180stopni.
  4. Ubij białka na sztywną pianę.
  5. Za pomocą miksera ubij puszysty krem z żółtek i cukru. Miksuj 10minut. Następnie dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia , skórkę, sok i masło. Wszystko wymieszaj.
  6. Połącz delikatnie z ubitymi białkami (najlepiej łyżką). Zrób to na 3 tury. 
  7. Wlej do formy i piecz 45minut.
 Smacznego!

Brak komentarzy

Prześlij komentarz