Babka niezwykle prosta w obsłudze. Pięknie pachnie cytryną i świetnie łączy się z herbatą, a nawet mlekiem. Podajemy z cukrem pudrem lub cytrynowym lukrem. Miooooodzio!
Składniki:
- 250g mąki pszennej
- 150g cukru
- 200g masła
- 4jajka
- sok z całej cytryny
- skórka otarta z całej cytryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Rozpuść masło w garnuszku i odstaw do ostygnięcia.
- Naszykuj formę "keksówkę", wyściel ją papierem do pieczenia.
- Nastaw piekarnik na 180stopni.
- Ubij białka na sztywną pianę.
- Za pomocą miksera ubij puszysty krem z żółtek i cukru. Miksuj 10minut. Następnie dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia , skórkę, sok i masło. Wszystko wymieszaj.
- Połącz delikatnie z ubitymi białkami (najlepiej łyżką). Zrób to na 3 tury.
- Wlej do formy i piecz 45minut.
Smacznego!
Brak komentarzy
Prześlij komentarz