wtorek, 6 października 2015

Bananowy chlebek

 Moim pierwszym zamieszczonym przepisem  na blogu  był właśnie chlebek bananowy. Ta wersja bardzo różni się od poprzedniego. Jest bezglutenowa i nie użyłam tu cukru, który moim zdaniem był zbędny, ponieważ banany same w sobie zawierają bardzo dużo naturalnej słodyczy. Taki można rzec "fit" oby nie ten olej. W sumie można zastąpić go innym roślinnym tłuszczem, może kokosowym? Spróbuję następnym razem, teraz wypróbujcie ten. Obiecuję, że się nie zawiedziecie :)


Składniki:
  • 4 dojrzałe banany
  • 150 ml oleju
  • 2 jajka
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 75g mąki ryżowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  1. Nastawiamy piekarnik na 170stopni.
  2. Obrane banany blendujemy na puree. Dodajemy do nich olej i jajka. Ponownie blendujemy na gładką masę. Wsypujemy mąkę, sodę i kawę i krótko miksujemy do połączenia się składników.
  3. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 60minut.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz