piątek, 30 października 2015

Kuskus z warzywami

Danie świetnie sprawdzi się jako samodzielny posiłek jak i dodatek do mięsa - zamiennik ziemniaków. Rozgrzewające warzywa z połączeniem sycącego kuskusu i chrupkiej, słodkiej ciecierzycy.

Składniki:
  • 4szklanki gorącego bulionu warzywnego
  • 300g kuskusu
  • mały bakłażan ok 200g pokrojony w drobną kostkę
  • mała cukinia ok 300g pokrojona w drobną kostkę
  • 10g imbiru, startego na drobnych oczkach
  • 1 duża cebula, pokrojona w drobną kostkę
  • 2 średnie marchewki, starte na tarce jarzynowej
  • oliwa z oliwek
  • szczypta szafranu
  • laska cynamonu
  • 1 puszka odsączonego, drobnego groszku
  • 1 puszka odsączonej ciecierzycy
  • pęczek posiekanej natki pietruszki
  • sól
  1. Suchy kuskus zalewamy 3 szklankami gorącego bulionu. Pozostawiamy do napęcznienia na czas przygotowania warzyw. 
  2. Na patelni z wysokimi ściankami (świetnie sprawdzi się wok) rozgrzewamy oliwę, dodajemy imbir, cebulkę i marchewkę. Smażymy przez 2 minuty. Wlewamy szklankę bulionu, dodajemy szafran i laskę cynamonu. Dodajemy bakłażana, cukinię, groszek, ciecierzycę i sól. Gotujemy 15 minut.
  3. Wyjmujemy laskę cynamonu dodajemy natkę pietruszki i mieszamy wszystkie składniki. 
  4. Wykładamy warzywa do miski z wcześniej przygotowanym kuskusem i posypujemy świeżą natką.
Smacznego :)



Brak komentarzy

Prześlij komentarz