Danie świetnie sprawdzi się jako samodzielny posiłek jak i dodatek do mięsa - zamiennik ziemniaków. Rozgrzewające warzywa z połączeniem sycącego kuskusu i chrupkiej, słodkiej ciecierzycy.
Składniki:
- 4szklanki gorącego bulionu warzywnego
- 300g kuskusu
- mały bakłażan ok 200g pokrojony w drobną kostkę
- mała cukinia ok 300g pokrojona w drobną kostkę
- 10g imbiru, startego na drobnych oczkach
- 1 duża cebula, pokrojona w drobną kostkę
- 2 średnie marchewki, starte na tarce jarzynowej
- oliwa z oliwek
- szczypta szafranu
- laska cynamonu
- 1 puszka odsączonego, drobnego groszku
- 1 puszka odsączonej ciecierzycy
- pęczek posiekanej natki pietruszki
- sól
- Suchy kuskus zalewamy 3 szklankami gorącego bulionu. Pozostawiamy do napęcznienia na czas przygotowania warzyw.
- Na patelni z wysokimi ściankami (świetnie sprawdzi się wok) rozgrzewamy oliwę, dodajemy imbir, cebulkę i marchewkę. Smażymy przez 2 minuty. Wlewamy szklankę bulionu, dodajemy szafran i laskę cynamonu. Dodajemy bakłażana, cukinię, groszek, ciecierzycę i sól. Gotujemy 15 minut.
- Wyjmujemy laskę cynamonu dodajemy natkę pietruszki i mieszamy wszystkie składniki.
- Wykładamy warzywa do miski z wcześniej przygotowanym kuskusem i posypujemy świeżą natką.
Smacznego :)
Brak komentarzy
Prześlij komentarz