Szybkie, sycące i bardzo efektowne danie. Z pewnością zadowoli waszych mięsożernych bliskich i sprawdzi się jako danie główne podczas spotkania z przyjaciółmi.
Składniki:
- 500g wieprzowiny
- 3 trawy cytrynowe (użyłam tych z zalewy) pokrojonych w plasterki
- 1 duża czerwona cebula
- 2 łyżki czerwonej pasty curry*
- 5 łyżek uprażonych orzechów ziemnych bez soli
- pęczek szczypiorku, drobno pokrojonego
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżeczka cukru
- 150g makaronu ryżowego namoczonego w gorącej wodzie przez 5 minut
- 2 łyżki oleju
- 2 drobno posiekane papryczki chilli
- puszka białej fasoli z puszki
Mięso zalej sosem rybnym, połącz również z papryczkami, cukrem i pastą curry. Rozgrzej olej. Podsmaż przez chwilę cebulę i dodaj trawę cytrynową. Wrzuć mięso, smaż przez 3 minuty i dodaj odsączony makaron i fasolę. Wymieszaj. Podawaj z prażonymi orzechami i szczypiorkiem.
*Przepis na domową czerwoną pastę curry
Składniki:
- 2łyżeczki ziarenek czarnego pieprzu
- 2łyżeczki nasion kolendry
- 2łyżeczki nasion kminu rzymskiego
- 2łyżeczki soli morskiej
- 40g imbiru, startego na tarce
- 6ząbków czosnku, startych w prasce
- 120g szalotki, pokrojonej w bardzo drobną kostkę
- 90g czerwonej papryczki chilli
- 10g trawy cytrynowej, świeżej lub suszonej
- 20g skórki z limonki, startej na tarce
- 40g oleju ryżowego
Wszystkie składniki łączymy w misie blendera i mielimy 2 minuty na najwyższych obrotach.
Smacznego :)
Brak komentarzy
Prześlij komentarz