niedziela, 25 października 2015

Makaron ryżowy z wieprzowiną i fasolą

Szybkie, sycące i bardzo efektowne danie. Z pewnością zadowoli waszych mięsożernych bliskich i sprawdzi się jako danie główne podczas spotkania z przyjaciółmi.

Składniki:
  • 500g wieprzowiny
  • 3 trawy cytrynowe (użyłam tych z zalewy) pokrojonych w plasterki
  • 1 duża czerwona cebula
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry*
  • 5 łyżek uprażonych orzechów ziemnych bez soli
  • pęczek szczypiorku, drobno pokrojonego 
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 150g makaronu ryżowego namoczonego w gorącej wodzie przez 5 minut
  • 2 łyżki oleju
  • 2 drobno posiekane papryczki chilli
  • puszka białej fasoli z puszki

Mięso zalej sosem rybnym, połącz również z papryczkami, cukrem i pastą curry. Rozgrzej olej. Podsmaż przez chwilę cebulę i dodaj trawę cytrynową. Wrzuć mięso, smaż przez 3 minuty i dodaj odsączony makaron i fasolę. Wymieszaj. Podawaj z prażonymi orzechami i szczypiorkiem.

*Przepis na domową czerwoną pastę curry
Składniki:
  • 2łyżeczki ziarenek czarnego pieprzu
  • 2łyżeczki nasion kolendry
  • 2łyżeczki nasion kminu rzymskiego
  • 2łyżeczki soli morskiej
  • 40g imbiru, startego na tarce
  • 6ząbków czosnku, startych w prasce
  • 120g szalotki, pokrojonej w bardzo drobną kostkę
  • 90g czerwonej papryczki chilli
  • 10g trawy cytrynowej, świeżej lub suszonej
  • 20g skórki z limonki, startej na tarce
  • 40g oleju ryżowego

Wszystkie składniki łączymy w misie blendera i mielimy 2 minuty na najwyższych obrotach.

Smacznego :)

Brak komentarzy

Prześlij komentarz