niedziela, 25 października 2015

Pieczone jajko w bułce

 Niedziela. Dzień, w którym śmiało mogę pozwolić sobie na życie bez pośpiechu. Idzie za tym leniwe śniadanie przygotowywane o kilka chwil dłużej niż te codzienne. Zapraszam Was na pyszne i mocne śniadanie. Dla mnie to taka mała nagroda za lżejszą wersję pierwszego posiłku przez poprzednie 6 dni.

Składniki na 2 osoby
  • 4 bułki (pszenne lub razowe)
  • masło
  • 1 pęczek posiekanego szczypiorku
  • 4 plasterki salami lub kilka plasterków kiełbaski chorizo
  • 4 jajka
  • 2 plasterki żółtego sera starte na małych oczkach
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • 1 łyżka posiekanego świeżego zioła np. tymianek

W bułkach robimy dziurę i wydrążamy środek, by zrobić nasze "miseczki". Środek smarujemy masłem, posypujemy szczypiorkiem, łyżeczką sera. Wkładamy plaster mięsa, wciskając go dokładnie i wbijamy do środka surowe jajko. Posypujemy przyprawami. Pieczemy 25 minut w temperaturze 200stopni.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz