piątek, 30 października 2015

Jesienna tarta z dynią

 Co zrobić z dynią, która dnia poprzedniego posłużyła nam jako lampion? Albo co zrobić ze skrawkami pozostałymi po wycinaniu fantazyjnych wzorów? Najprościej jest zrobić zupę - przepis, możemy również zaszaleć z muffinami przepis  jak i coś zupełnie nowego. Dziś zapraszam Was na dyniową tartę. Idealna na ciepło, choć sprawdzi się też jako przystawka na zimno.

Składniki na kruche ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • łyżka śmietany 18%
Składniki na farsz:
  • 100 g pora, pokrojonego w plasterki
  • 350 g dyni, obranej i przetartej na tarce jarzynowej
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne 
  • 0,5 łyżeczki suszonego imbiru
  •  mała garść posiekanego świeżego tymianku
  • 2 jajka 
  • 8 małych kulek mozzarelli
  1.  Do miski wsypujemy mąkę z solą, na tarce jarzynowej przecieramy zimne masło. Łączymy je z masłem tworząc kruszonkę. Wlewamy śmietanę i wbijamy jajko. Bardzo szybko łączymy składniki. Schładzamy 30 minut w lodówce. Następnie wykładamy spód formy i zapiekamy 20 minut w 200 stopniach.
  2. Na rozgrzanym maśle przez minutę "szklimy" pora. Następnie dodajemy dynię oraz wszystkie przyprawy. Dusimy 10 minut, mieszając. 
  3. W szklance mieszamy jajka.Wlewamy je do pora i dyni. 
  4. Wykładamy powstały farsz na podpieczony spód. Wkładamy kulki mozzarelli. Pieczemy kolejne 20 minut.
Smacznego :)








Brak komentarzy

Prześlij komentarz